Vad är pofiber och fiberhusk?

Pofiber består av torkade fiber från potatis och är helt fritt från gluten. Produkten uppstår efter en process utan kemiska tillsatser (även den slutgiltiga produkten är fri från tillsatser) och resulterar i ett fiberinnehåll på 70 %. Även då pofiber ursprungligen kommer från potatis, är det en produkt som går mycket bra att använda även om man äter en lågkolhydratskost.  Kolhydratsinnehållet ligger på 12 gram per 100 gram, och då pofiber väger så pass lite (1 dl väger ca 17 gram), får man inte i sig många gram kolhydrater.

Pofiber är finmalet, har en neutral smak och är ett utmärkt substitut till mjöl och används med fördel i kombination med olika slags nötmjöl. Då det binder mycket vätska, sägs det göra bröd och bakverk saftiga. Det passar även bra till paneringar, istället för att använda kolhydratsrikt ströbröd. Pofiber köps i vanliga mataffärer och finns ofta vid övriga glutenfria produkter.

Näringsvärde per 100 gram: 75 kcal 5 gram protein 12 gram kolhydrater <0,5 gram fett

Fiberhusk är ett måste i många lågkolhydratsätares hushåll. Det innehåller inga kolhydrater och hela 85 % kostfiber. Fiberhusk består av pulveriserat psylliumfröskal och är precis som pofiber glutenfritt. Även denna produkt är neutral i sin smak och kan användas i både mjuka och hårda kakor, samt bröd. På grund av sitt höga fiberinnehåll suger det upp extremt mycket vätska, och hjälper smet och deg att svälla och bli fastare. Deg kladdar därmed mindre och blir dessutom lättare att kavla. Fiberhusk agerar även som bindmedel och kan därför ersätta ägg. Fiberhusk hittas ofta vid övriga glutenfria produkter i de flesta livsmedelsaffärer.

Näringsvärde per 100 gram: 10 kcal 1.5 protein 0 gram kolhydrater 0.6 gram fett

Pax!

Jonaz

Kommentera inlägget här: