Örtsalt på Libbsticka

Jag har blivit förälskad i superörten Libbsticka som smakar purjolök, persilja och selleri på samma gång. Libbstickan är en flerårig växt och tillhör familjen flockblommiga växter. Den får långa stjälkar med gröna blad. Den trivs i köksträdgården i lite skugga och gott om vatten. Libbstickan kan växa och bli upp till 1,5 meter hög. Den vissnar på vintern och återuppstår på våren och säsongen är mellan juni- sep.
Förr använde man libbsticka som medicinalväxt. Den ansågs vara magstärkande och lugnande och även lindra hosta. Örten ansågs dessutom driva bort råttor, vägglöss och huggormar. Nu använder man libbsticka som matkrydda t ex i buljong, i potatisvattnet och salladen med mera.
 
Libbsticka har en förmåga att lyfta fram andra smaker. Om du har möjlighet att plocka libbsticka, så torka den och använd den gärna i soppor och grytor. Färsk Libbsticka håller sig 3-4 dagar i kylskåp.
Örtsaltet är ett gott salt att använda på den goda sommarmaten. Eller varför inte ha den som en ge bort present.
 
 
Örtsalt
1 1/2 dl persilja
1 dl gräslök
1 liten gul lök
2 vitlökar
2 libbstickeblad
1 msk sambal oelek
1/2 dl torkade nässlor (eller 1 dl färska små nässlor)
1 dl havssalt

Sätt ugnen på 50°.
Mixa havssaltet häll det på en tallrik.
Mixa allt utom saltet.
Blanda i saltet försiktigt, mixa ej.
Häll ut massan på en plåt med bakplåtspapper smeta ut massan med en sked eller slickepott.
Ställ in plåten i ugnen. Låt ugnsluckan stå lite öppen.  Rör om mellan varven med en trägaffel och låt massan torka tar ca 2 timmar. När allt är torrt låt det svalna mixa sedan allt och häll upp i fina burkar.
 
Pax!
Jonaz
Matbloggstoppen
Emilie:

Hej Jonaz!

Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.

Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.

För att gå med behöver du bara följa länken här: http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

Med vänlig hälsning,

Emilie
Hittarecept.se

Svar: Va kul...är nu ansluten :D
Jonaz

Kommentera inlägget här: