Harissa

Harissa är en stark kryddblandning som ursprungligen kommer från Tunisien, men är mycket vanlig i hela Nordafrika. 

Kryddblandningen använder man till alla typer av rätter, såväl fisk-,kött- som grönsaksrätter, och är ett säkert kort till cous-cous. Den går lika bra att tillsätta under själva tillagningen som att använda som bordkrydda.

Oftast avser harissa en sås/röra, men det finns även som torkad kryddblandning. Som bordskrydda blandar man ibland upp harissa med vatten, olivolja och citron för att få en mildare smak och mer flytande konsistens.

Receptet på harissa varierar. Huvudingrediensen är alltid chili och övriga ingredienser brukar vara vitlök, korianderfrön, kummin (brödkummin) och/eller spiskummin, salt och olivolja.
 
Harissa - receptet om jag får välja!
1/2 Habanero
4 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1msk spiskummin
1 msk garam masala
1 tsk koriander
1 dl olivolja
 

Mixa allt till en jämn röra förvara i kylen håller sig ca 2 veckor.
 
Harissa-Ris 

2 dl basmatiris
5 dl grönsaksbuljong
1/2 tsk gurkmeja
1/2 purjolök
2 morötter
2 msk smör
1 1/2 msk harissa
1/2 tsk salt
1 dl cashewnötter
1/2 dl färsk koriander

Kallsås
2 dl matyoghurt
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk salt

Koka riset i buljong och gurkmeja. 
Skölj och hacka purjolöken. 
Skala och skär morötterna i mindre bitar. 
Tillsätt morötter och purjolök, stek några minuter min. 
Rör ner harissa utrörd i 1 msk vatten. 
Smaksätt med salt.
Strö över nötter och koriander. 
Blanda grönsakerna med riset. 
Blanda den kalla såsen och servera till riset och stekt lax


Pax!
Jonaz
Matbloggstoppen
Kommentera inlägget här: