Harissa
Harissa är en stark kryddblandning som ursprungligen kommer från Tunisien, men är mycket vanlig i hela Nordafrika.
Kryddblandningen använder man till alla typer av rätter, såväl fisk-,kött- som grönsaksrätter, och är ett säkert kort till cous-cous. Den går lika bra att tillsätta under själva tillagningen som att använda som bordkrydda.
Oftast avser harissa en sås/röra, men det finns även som torkad kryddblandning. Som bordskrydda blandar man ibland upp harissa med vatten, olivolja och citron för att få en mildare smak och mer flytande konsistens.
Receptet på harissa varierar. Huvudingrediensen är alltid chili och övriga ingredienser brukar vara vitlök, korianderfrön, kummin (brödkummin) och/eller spiskummin, salt och olivolja.
Kryddblandningen använder man till alla typer av rätter, såväl fisk-,kött- som grönsaksrätter, och är ett säkert kort till cous-cous. Den går lika bra att tillsätta under själva tillagningen som att använda som bordkrydda.
Oftast avser harissa en sås/röra, men det finns även som torkad kryddblandning. Som bordskrydda blandar man ibland upp harissa med vatten, olivolja och citron för att få en mildare smak och mer flytande konsistens.
Receptet på harissa varierar. Huvudingrediensen är alltid chili och övriga ingredienser brukar vara vitlök, korianderfrön, kummin (brödkummin) och/eller spiskummin, salt och olivolja.
Harissa - receptet om jag får välja!
1/2 Habanero
4 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1msk spiskummin
1 msk garam masala
1 tsk koriander
1 dl olivolja
1/2 Habanero
4 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1msk spiskummin
1 msk garam masala
1 tsk koriander
1 dl olivolja
Harissa-Ris
2 dl basmatiris
5 dl grönsaksbuljong
1/2 tsk gurkmeja
1/2 purjolök
2 morötter
2 msk smör
1 1/2 msk harissa
1/2 tsk salt
1 dl cashewnötter
1/2 dl färsk koriander
Kallsås
2 dl matyoghurt
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
Koka riset i buljong och gurkmeja.
Skölj och hacka purjolöken.
Skala och skär morötterna i mindre bitar.
Tillsätt morötter och purjolök, stek några minuter min.
Rör ner harissa utrörd i 1 msk vatten.
Smaksätt med salt.
Strö över nötter och koriander.
Blanda grönsakerna med riset.
Blanda den kalla såsen och servera till riset och stekt lax
2 dl basmatiris
5 dl grönsaksbuljong
1/2 tsk gurkmeja
1/2 purjolök
2 morötter
2 msk smör
1 1/2 msk harissa
1/2 tsk salt
1 dl cashewnötter
1/2 dl färsk koriander
Kallsås
2 dl matyoghurt
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
Koka riset i buljong och gurkmeja.
Skölj och hacka purjolöken.
Skala och skär morötterna i mindre bitar.
Tillsätt morötter och purjolök, stek några minuter min.
Rör ner harissa utrörd i 1 msk vatten.
Smaksätt med salt.
Strö över nötter och koriander.
Blanda grönsakerna med riset.
Blanda den kalla såsen och servera till riset och stekt lax
Pax!
Jonaz