Varför protein?

Protein består av aminosyror. Vissa är livsnödvändiga och dessa behöver vi få i oss via kosten. När vi äter protein, oavsett om det är keso, fisk, kyckling, soja, ägg, proteinpulver osv, bryts detta ner i kroppen till aminosyror som sedan används som byggstenar i kroppen. Protein är huvudbeståndsdelen i muskler, hår, bindväv och naglar och protein används för att bygga upp enzymer som möjliggör de kemiska processer som kallas ämnesomsättning. Aminosyror används som byggstenar för DNA, vissa hormoner och signalämnen i hjärnan.
Protein har en avgörande betydelse om vi blir utsatta för svält och det är ofta just proteinbrist som tar livet av svältande. Detta beror på att kroppen är så otroligt smart att den kan omvandla protein till kolhydrater vid brist på  kolhydrater i kosten och vi använder faktiskt protein som bränsle i högre utsträckning än vad man tidigare trott.

Det är mycket fokus på just protein och att det på något sätt skulle vara skadligt att få i sig för mycket. All energi (även från kolhydrater och fett) som man äter i överskott lagras som energi (fett) i kroppen. Så att säga att bara protein som skulle vara skadligt i överskott är helt fel.
Som jag nämnde i början så består allt protein av aminosyror. Så oavsett om du äter en måltid med kyckling eller tar en proteindrink kommer kroppen bryta ner detta till aminosyror. Det som skiljer är hur snabbt det bryts ner och hur väl innehållet av aminosyror stämmer överens med kroppens behov av olika aminosyror.
 
Ett högt intag av protein kan faktiskt underlätta vid viktminskning. För att gå ner i vikt måste ju energiintaget vara mindre än energiförbrukningen. För att täcka energibehovet kommer kroppen att använda sina energireserver och ungefär lika delar kommer komma från förbränning av fett och protein. Fettet tas från kroppsfettet och proteinet frigörs från musklerna. Jag har ju i många tidigare inlägg berättat hur viktigt det är med att behålla sin muskelmassa i och med att muskler förbrukar energi även då vi inte rör på oss. Man tappar ofta både muskler och fett vid viktminskning men detta kan man förhindra genom ett högt proteinintag och genom styrketräning. Intar du mycket protein kommer kroppen förbränna proteinet från maten och mindre från muskelprotein.
Protein är också det näringsämne som mättar bäst och det är ju viktigt att man inte känner sig hungrig under en viktminskning. Protein "kostar" även mer energi för kroppen att bryta ner jämfört med fett och kolhydrater.

Vissa proteiner i maten är relativt lätta för kroppen att bryta ner och nedbrytning och upptag sker inom loppet av minuter. Ett exempel på sådant protein är vassleprotein och detta gör det därför optimalt att dricka efter ett träningspass då proteinet snabbt bryts ner och används som byggstenar till musklerna.
Visst är det alltid bättre att äta riktig mat men ibland kan ett proteinpulver vara smidigt då det inte behöver förvaras i kylskåp och det är lätt att ha med sig.
Så...proteinpulver kommer inte göra dig tjock, det kommer inte att göra att du bygger stora bulliga muskler och det är inte farligt. Vi bör få i oss rimliga mängder av både fett, protein och kolhydrater samtidigt som vi rör på oss. Har man svårt att täcka sitt proteinbehov genom mat (om man har svårt att äta mycket mat eller om man reser mycket och inte kan få tag i bra mat) kan ett proteinpulver vara en smidig lösning.
Att använda proteinpulver i bakning och matlagning är också ett smidigt sätt att få i sig mer protein och det är något som jag alltid kommer fortsätta med!!
 
Pax!
Jonaz
Anette:

Hmmm vad e de för protein pulver du använder! Själv är jag så dålig på allt vad "sådant" heter! Äter vad jag tål och kollar givetvis att jag får i mig protein , men det skadar väl inte med lite extra! Ps. Grymma siffror du har nu! // Kraaam på dig! // A

Svar: Jag köper sojaprotein på hälsokost. Jag tycker den ger inga bismaker och den är helt vegansk, då jag har många vänner som är vegetarianer och veganer så kan jag alltid använda denna!Kram kram xxx
Jonaz

\majja:

Skitbra info, tack!

Niklas från aminosyror:

Hej! Tack för bra läsning! Jag har gjort en sida om aminosyror då jag tycker dessa fantastiska syror förtjänar en egen sida. Kolla gärna in på www.aminosyrorna.nu och säg vad du tycker, feedback från ett proffs som dig uppskattas :)

Med vänlig hälsning
Niklas

Kommentera inlägget här: