Startskottet för Melodifestivalen 2014!

 
Det är redan dags att börja blicka fram emot Melodifestivalen 2014! Idag kom nämligen SVTs inbjudan till hågade låtskrivare tillsammans med en uppsättning förutsättningar inför nästa års tävling.

På det stora hela känns upplägget igen: 32 låtar kommer att väljas ut bland de inskickade bidragen. En urvalsjury väljer ut femton låtar bland de inskickade bidragen till Ordinarie tävling samt ett bidrag inskickat till den andra kategorin, Allmänhetens tävling. De övriga sexton bidragen väljs ut av SVT, antingen från de inskickade bidragen eller tävlande som bjuds in speciellt av SVT. I dessa sexton ingår precis som förra året artisten som tar hem segern i årets upplaga av Svensktoppen Nästa.

Från och med den 3 september kl 9.00 till 18 september kl 8.59 kommer det att hållas öppet för låtskrivare att ladda upp sina alster på Melodifestivalens hemsida. Nytt är dock att SVT säger sig vilja fokusera på att få fler kvinnliga låtskrivare till tävlingen. Man utlovar att minst 20% av de utvalda bidragen kommer att ha en eller flera kvinnliga låtskrivare för att spegla att just så stor andel av medlemmarna i STIM är kvinnor.

Vid en första anblick låter ju det bra så klart - men desto märkligare om man kikar närmare på fakta. 20% av 32 bidrag skulle innebära sex bidrag med kvinnliga upphovsmän - en siffra som är en bra bit lägre än den vi haft under de senaste åren utan att vi haft en sådan kvotering. I år hade nio bidrag kvinnliga upphovsmän och åren dessförinnan tio respektive tretton - alltså en kvinnlig överrepresentation i förhållande till STIM-andelen trots att man bara gått efter kriteriet de bästa bidragen. Med en kvotering formulerad på det här sättet är risken att de kvinnliga upphovsmännen kommer att omtalas som inkvoterade och därmed fråntas meriten av att ha skrivit de bästa bidragen.

Det vore rimligare att sätta ett mål som är högre än det man åstadkommit hittills - som en jämn fördelning mellan manliga och kvinnliga låtskrivare. Samtidigt är ju frågan hur rimligt ett sådant mål vore om nu andelen kvinnliga låtskrivare faktiskt bara är 20%. Nej, det här känns faktiskt ganska onödigt - jag tycker det känns rimligast att fortsätta välja låtar utifrån deras kvaliteter, inte utifrån egenskaper hos låtskrivarna.
 
SÅ VAD SÄGER NI? NÅGON SOM ÄR SUGEN PÅ ATT PLITA IHOP NÅGRA LÅTER TILLSAMMANS MED MIG?
 
Pax!
Jonaz
Kommentera inlägget här: