Kosttillskott - VITAMIN D

Vitamin-D

D-vitamin bildas i huden när solen lyser på oss. Problemet i Sverige är att solen bara är stark nog mitt på dagen under sommarmånaderna.

 

Med maten får vi ytterst lite D-vitamin jämförelsevis. Resultat: många svenskar (kanske de flesta) har brist på D-vitamin. Särskilt under vintern och våren. Mörkhyade och de som undviker solen drabbas värst.

D-vitamin är unikt bland vitaminerna. Det är ett steroidhormon, som våra könshormoner testosteron och östrogen. D-vitaminet påverkar effekten av hundratals gener i de flesta av kroppens celler. Potentiellt kan det därför påverka hälsan på mängder av sätt.

D-vitamin är ett annat tillskott som kan vara fördelsaktigt att få i sig extra av, speciellt som nordbo. D-vitamin är nämligen unikt bland vitaminerna, och bildas i huden under exponering av solljus. Dessvärre är solstrålarna endast tillräckligt starka här på vår breddgrad timmarna mitt på dagen under maj-augusti. Det innebär att under vinterhalvåret lider majoriteten av befolkningen av D-vitamin brist; vilket kan leda till en mängd sjukdomar och problem som benskörhet och depression.

Hälsovinster med D-vitamin

De flesta sjukdomar verkar ha statistiska samband med D-vitaminbrist. Men sådan vetenskap är mycket osäker. Kanske är sjuka personer mindre i solen och får därför D-vitaminbrist?

Här fokuserar jag istället på de säkraste studier som kan göras. Studier där man testat effekten av tillskott av D-vitamin jämfört med tillskott av placebo. Resultaten är minst sagt spännande.

Fler och större studier pågår och om några år vet vi mer.

Sammanfattningsvis är tillräckligt med D-vitamin viktigt för hälsan. Det verkar bland annat kunna stärka skelettet, cancerskyddet, humöret och immunförsvaret.

 

För att komma upp i rekommenderat dagligt intag av D-vitamin kan du:

  • Vistas i sommarsolen ca 15 min
  • Äta 350g fet fisk
  • Äta 35 ägg
  • Dricka 13 liter lättmjölk eller ett halvt kilo margarin
  • Ta en tablett

I mina öron låter det sista alternativet enklast, och därför något jag rekommenderar under vinterhalvåret; och under dagar då man inte äter fet fisk.

 

Pax!

Jonaz

Kommentera inlägget här: