Jag - ett LOPPIS - freak

Jag älskar att springa på loppis och second hand. Men sprang över denna artickel från Hemmets veckotidning:

Helgens snackis – vägglöss i loppismöbler! Flera tidningar rapporterar om att vägglössen ökat i våra svenska hem. Några tänkbara orsaker är att fler handlar begagnade möbler eller fyndar helt gratis i grovsoprum.

 
 

Anticimex kommer:

- Vi vill inte avråda människor från att handla begagnat. Men vi råder alla att undersöka möblerna noga innan de tas in i hemmen. Börja med att ställa in möblerna i garaget eller i badrummet, inte direkt i sovrummet, säger Anne Ostelius, kommunikationsansvarig på Anticimex.

Anne har nyligen varit med vid en vägglussanering i en lägenhet. De vanligaste är att lössen bor nära sovplatsen, eftersom de vill ha nära till värddjuret och maten – d v s människan.

- Lössens avföring syntes som små svarta prickar på de grova sömmarna i sängbotten och madrassen. Ett tips är att ta vatten på ett finger och dra utmed sömmarna, eller under möbeln. Lössens avföring är vattenlöslig och kommer att fastna på ditt finger, säger Anne.

Det förekommer en del råd på nätet angående om hur man ska hantera textilier och möbler som är köpta på second hand eller loppmarknader.

- Det är inte säkert att frysa eller värmetorka bort lössen på egen hand. Du måste få professionell hjälp. I frys krävs 35 minusgrader i en vecka, och i torktumlare eller torkskåp kan man aldrig vara säker på att man uppnår tillräckligt hög värme, säger Anne.

Har du köpt retrotextilier som dukar, kuddar eller kläder på loppis – tvätta dem i 60 grader! Då kan du vara trygg.

- Då sköljs lössen och deras ägg bort, säger Anne Ostelius.

Så kommer danna info att göra en skillnad för mig och mina fynd. NEJ - kommer att fortsätta att shoppa begagnat :D

Pax!

Jonaz

Kommentera inlägget här: