Vad är en Gastric Bypass?

När man lider av grav fetma, BMI 40 eller uppåt. Så är det bästa och effektivaste sättet att gå ner i vikt att göra en överviktsoperation enligt obesitasläkarna i Sverige. En gastric bypass. Om man har överviktsrelaterade sjukdomar som diabetes typ 2, hjärt- och kärl sjukdomar, ryggbesvär m,m.

Innan man får göra en sådan operation måste man ha prövat att gå ner i vikt själv genom konventionella metoder. Viktväktarna, nutrillet, cambridge, på egen hand osv men inte lyckas.

Om man får operationen beviljad så får man gå till en dietist och lära sig hur man ska sköta sin gastric bypass . Man ska äta sju små måltider om dagen i resten av ens liv. Man kommer även få ta vitaminer och mineraler för att inte få näringsbrist. Det är ett stort åtagande att operera sig.

Oftast tar operationen omkring 50 minuter att utföra och det gör genom fem små tittahål. Om det inte går att göra via titthål gör de öppen buk vilket gör hela operationen mycket mera kompliserad. I Sverige är det runt 0,3 promille som dör av operationen medan i USA är det hela 3 procent. Det som blir kvar är övre delen av magmunnen och en magsäck på ca 15 till 30 cl, som en medicinkopp. De lägger den gamla magsäcken bakom den nya och kopplar även bort en bitav tunntarmen som heter jujunum. Jujunums slutdel kopplas sedan ihop 40 cm ner på på den tunntarm som är kvar. Det innebär att magsäcken fortfarande gör sitt jobb även om den inte får mat i sig och spjälkningsafterna kommer in i tunntarmen där den gamla delen blir ihopkopplad. De tar alltså inte ut magsäcken vid operationen. Det innebär att tunntarmen inte tar upp någon näring på 40 cm längre ner i den ”nya” delen.Det gör att den som är gastric bypass opererad får sämre näringsupptag.

Det är ungefär 1,2 meter tarm som kopplas om.


Man kan få komplikationer av att göra en gastric bypass som läckage, tarmvred, näringsbrist och allmänna komplikationer som vid vilken operation som helst så som 

lunginflammation, infektioner i operations ärr osv.


Vid en gastric bypass kan man få nått som heter dumping om man äter eller dricker för fort men även om man äter för söta eller för feta matvaror. Man blir yr, illamående, får hjärtklappning och kan kräkas.

Efter operationen äter man 1,5 dl till 2 dl mat per portion och ska äta mellan 6  till sju gånger om dagen.

 
Kommentera inlägget här: